Příběh o Taliánovi

Byl to pan Uggé, původem Ital, který provozoval řeznické řemeslo v Praze kdysi koncem 19. století. A byl to on, kdo tuto lahůdku předvedl pražanům, kteří ji přijali jako vítanou pochoutku k pivu připravenou vařením taliána ve vývaru a podávaného s křupavým pečivem nebo také v teplé křenové omáčce. U nás na Moravě vládl tomuto řemeslu slavný řezník původem z Ivančic, jehož pravnuk provozuje podnik pivu zaslíbený – Pivárium. Bylo to jedno krásné letní odpoledne, kdy se při opravě střešní vazby našel pradědečkův deník, který ukrýval i jeho slavný recept na přípravu taliánů! Jeho pravnuk se s tátou pokusili dle tohoto receptu ze zvědavosti a vlastního potěšení namíchat a uvařit pradědečkův talián. Pravda hodně toho z počátku pokazili a vyhodili, ale dnes by se pradědečkovi mohli pyšně podívat do očí. Jejich talián je nejvyhledávanější lahůdkou k pivním speciálům, které Pivárium nabízí a konkurence se marně pokouší zjistit tento tajný recept. Jeho složení a postup přípravy jsme si uchovali pouze ve své paměti a stránku z pradědačkova deníku snědli s teplou křenovou omáčkou.